Demir start zoektocht naar opvolger voor onderzoeksschip Belgica

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris Zuhal Demir is klaar voor de zoektocht naar een opvolger voor de Belgica, het onderzoeksschip van de overheid dat onder meer toezicht houdt op de waterkwaliteit in de Noordzee. Demirs voorganger Elke Sleurs had eind vorig jaar al principieel groen licht gekregen voor de vervanging, nu is ook het lastenboek door de ministerraad goedgekeurd. De Belgica heeft een laboratorium aan boord en vaart jaarlijks zowat 175 dagen uit. Het schip heeft als hoofddoel de fauna en flora in de Noordzee te onderzoeken en verzamelt biologische, chemische, fysische en geologische gegevens voor de Belgische universiteiten en overheidsinstellingen op verschillende niveaus.

Het schip heeft meer dan 900.000 zeemijlen afgelegd sinds het in 1984 door koningin Fabiola gedoopt werd. Intussen kost het sterk verouderde schip volgens Demir echter "tonnen geld aan onderhoud" en is het nu al bijna een jaar niet meer uitgevaren door ernstige mechanische problemen.

Eigenlijk had de zoektocht naar een opvolger in 2006 al opgestart moeten zijn, beklemtoont de staatssecretaris. Een oceanografisch onderzoeksschip is immers "onmisbaar voor zeewetenschappelijk onderzoek en voor de monitoringsactiviteiten op de Noordzee". Gemiddeld krijgt het schip jaarlijks meer dan driehonderd specialisten en onderzoekers aan boord. Een veelvoud van hen buigt zich nadien over de resultaten van hun onderzoek en monitoringswerk.

Het nieuwe schip zou in 2020 voor dertig jaar te water moeten gaan. "Het lastenboek voor de bouw van het nieuwe schip is opgemaakt en de overheidsopdracht zal eerstdaags gelanceerd worden", aldus Demir. "De kostprijs wordt geraamd op 54 miljoen euro."

bron: Belga