CNN zendt interview uit met ex-Syriëstrijder Michael "Younes" Delefortrie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse nieuwszender CNN zendt de documentaire "ISIS: Behind the mask" uit, waarvoor het de Belgische ex-Syriëstrijder Michael "Younes" Delefortrie interviewde. In uittreksels van het interview, die CNN publiceerde op zijn website, dweept Delefortrie opnieuw openlijk met terreurbeweging IS. Het is niet voor het eerst dat Delefortrie zich laat interviewen. De hoofdredactie van de VRT haalde in oktober vorig jaar nog een studiogesprek met hem in "De afspraak" offline, dat live was uitgezonden. Er was toen kritiek dat de teruggekeerde Syriëstrijder een forum had gekregen zonder al te veel weerwerk.

In het interview met CNN doet de man opnieuw enkele opmerkelijke uitspraken. "Ik ben geen Belg. Ik ben moslim", klinkt het. En hij antwoordt "nee" op de vraag of België hem dan niets heeft gegeven. Een islamitisch kalifaat noemt hij onvermijdelijk.

Delefortrie toont begrip voor de aanslagen in Parijs en Brussel, verdedigt de barbaarse daden van IS in Syrië en noemt Osama bin Laden een "held". Ook al vielen er bij de aanslagen in New York 2.977 doden. "Als je iedereen moet veroordelen die moordt, zou de hel vol zitten."

Zelf heeft hij niemand omgebracht in Syrië, zegt hij, al was hij daartoe wel bereid geweest. Hij zou er enkel mensen gearresteerd en bewaakt hebben.

Delefortrie benadrukt tot slot dat hij niet naar België is teruggekeerd voor een aanslag en dat hij geen geweld zou gebruiken om zijn opvattingen in de praktijk te brengen. "Ik ben hier om het woord van de islam te verspreiden. Dat is mijn doel."

bron: Belga