Akkoord zonevreemde bossen - Historische stap voorwaarts voor bescherming van bos

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het akkoord over de bescherming van 12.262 ha zonevreemde bossen is "een historische stap voorwaarts voor de bescherming van bos in Vlaanderen. Dat zeggen natuurverenigingen BOS+, Natuurpunt en koepelvereniging Bond Beter Leefmilieu. Het plan van aanpak, in 2011 aangekondigd en nu dus van kracht, heeft betrekking op "zonevreemde" bossen die ecologisch zeer waardevol zijn.

"Doordat ze in een andere dan een groene bestemming liggen, vallen ze vaak ten prooi aan ontbossingen om plaats te maken voor beton", zegt Erik Grietens (BBL).

Ondanks een algemeen verbod op ontbossen, werden via uitzonderingsmaatregelen wel nog veel ontbossingen toegestaan. Bekende voorbeelden zijn het Lappersfortbos (Brugge) en het Ferrarisbos (Wilrijk)

"Deze kroonjuwelen van ons bosareaal zijn nochtans onvervangbaar," zegt Bert De Somviele (BBL) "Elke ontbossing van zo'n bos leidt tot onherstelbaar verlies, dat je niet kan compenseren door elders een jong bosje aan te leggen.

Natuurpunt benadrukt dat bossen cruciaal zijn voor de toekomst. "Als klimaatbuffer, voor onze gezondheid of als gezonde plek om te ontspannen", zegt directeur Chris Steenwegen. "Bosbehoud is een belangrijke eerste stap. Dat is nodig: met een bosindex van zo'n 10 à 13 procent is Vlaanderen één van de bosarmste regio's in Europa."

bron: Belga