Zes sluizen in Wallonië liggen stil door staking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de waterwegen in Wallonië zijn vandaag zes sluizen geblokkeerd door een actie van overheidspersoneel dat voor continue diensten werkt die de klok rond draaien, zo heeft de vakbond ACOD gemeld. Het personeel eist dat alle beambten die met pensioen gaan of om een andere reden vertrekken, vervangen worden. De sluis van Ivot-Ramet, de sluis Grands-Malades in Namen, de sluizen van Marchiennes, Péronnes en Kain, en de scheepslift van Ronquières liggen stil. De Waalse regering wil een nieuw systeem invoeren waarbij personeel dat vertrekt, niet automatisch vervangen wordt. Daardoor zal de continuïteit van de betrokken diensten in het gedrang komen, zegt vakbondsman Stéphane Jaumonet van de Franstalige vleugel van ACOD. "In principe werken acht mensen op een sluis. Als de ploeg tot zeven of zes mensen wordt herleid, wordt het moeilijk vakantie of recuperatie op te nemen of om opleiding te volgen. Dan werkt het niet meer."

Het nieuwe systeem wordt momenteel uitgetest. Het zou niet alleen ingevoerd worden voor de sluizen, maar ook bij de luchthavens, de wegendiensten en de regionale politie van Wallonië, goed voor 25 procent van het personeel van het Waals Gewest, vooral arbeiders. Toen het management voorstelde zestien wegenarbeiders te herleiden tot negen, besliste ACOD tot een staking op te roepen.

De actie op de waterwegen zou de hele dag duren. Morgenochtend is er een ontmoeting met de algemeen directie van de luchthavens. De ACOD-leden beslissen daarna of ze op de luchthavens van Luik en Charleroi actie voeren aan de vooravond van de paasvakantie.

bron: Belga