Tweehonderd studenten geneeskunde manifesteren voor kabinet De Block

Tweehonderd studenten geneeskunde manifesteren voor kabinet De Block

Meer dan tweehonderd studenten geneeskunde van de Franstalige universiteiten UCL en de ULB hebben vandaag verzameld voor het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om te protesteren tegen het gebrek aan stageplaatsen in het vooruitzicht van de ‘dubbele lichting’ artsen die eind 2018 hun master zullen beëindigen. “Met deze actie willen we de politieke verantwoordelijken en het publiek sensibiliseren voor de urgentie en de ernst van de toestand”, aldus Nicolas Pierre, voorzitter van de algemene studentenraad van Louvain-La-Neuve. Door de verlaging van de studie geneeskunde van 7 naar 6 jaar in 2012, zullen in juni 2018 twee promoties hun master beëindigen. Die ‘dubbele lichting’ betekent dat zowat 1.800 studenten een specialisatie zullen moeten kiezen (algemene geneeskunde, pediatrie, cardiologie, enz…), gekoppeld aan stageperiodes. Maar volgens de decanen geneeskunde zijn er meer dan 1.000 stageplaatsen te weinig.

“De politiek heeft dit niet geanticipeerd, geen enkele bijkomende financiering werd vrijgemaakt. Daardoor blijven enkele honderden studenten zonder de mogelijkheid hun opleiding te vervolgen, niet in algemene geneeskunde, noch in een andere specialiteit”, betreurt Nicolas Pierre. “Honderden gediplomeerde en gemotiveerde studenten blokkeren is absurd maar vooral schandalig”, vervolgt hij.

De studenten vragen onder meer aan de minister garanties voor het voorzien van voldoende stageplaatsen, met behoud van de kwaliteit van de opleiding, voor een verhoging van het aantal onderzoeksbeurzen en voor een herfinanciering van de ziekenhuizen.

Na de actie is geen ontmoeting voorzien met minister De Block.

bron: Belga