Trump gaat strijd aan tegen zijn ultraconservatieve achterban

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de strijdbijl opgegraven tegen de Freedom Caucus. Dat is een groep van aartsconservatieve Republikeinse Congresafgevaardigden, onlangs verantwoordelijk voor het kelderen van Trumps paradepaardje, Trumpcare. Zoals gebruikelijk lanceerde de president zijn aanval via Twitter. De Freedom Caucus dreigt, als zij niet inbindt, de hele Republikeinse agenda te saboteren, schreef Trump vandaag. "We moeten in 2018 hen én de Democraten bestrijden", luidde het. De in 2015 opgerichte Freedom Caucus, die een dertigtal Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden omvat, voert in het Congres snoeiharde oppositie tegen de "gematigden" van hun eigen partij - waardoor de Republikeinse meerderheid in het Huis de facto ongedaan gemaakt wordt.

Nadat zij met succes Trumpcare en meteen ook het afschaffen van Obamacare hebben getorpedeerd, richten zij zich momenteel op het blokkeren van een compromis in het Congres over de financiering van de regering. Zonder compromis komt het wegens opgedroogde fondsen op 29 april tot een zogenaamde Government Shutdown.

De Freedom Caucus mag niet verward worden met de neoconservatieven. Die ijveren vooral voor militaire interventies wereldwijd en hebben de Russische president Vladimir Poetin als favoriete schietschijf. Sinds Trump zijn verzoenende taal jegens Moskou is beginnen inslikken, maken die "neocons", met als boegbeelden John McCain en Lindsey Graham, al minder misbaar binnen de Grand Old Party. In de kwestie van de veronderstelde "Russische hacking" tijdens de verkiezingscampagne liggen de neocons overigens in hetzelfde bed als de Democraten.

bron: Belga