Rechtbank Brussel – Discussie of dakloze stierf door slagen of vermiste ziekenwagen

Voor de Brusselse correctionele rechtbank begint vrijdag het proces tegen de 46-jarige Sandel C. De Roemeense man staat terecht omdat hij in augustus een 55-jarige Roemeen, die net als hij op straat leefde, het hoofd insloeg. Alleen rijst de vraag of het slachtoffer omkwam door de slagen die hij kreeg of omdat hij niet de nodige medische zorgen kreeg. De hulpdiensten werden immers wel verwittigd maar raakten door een samenloop van omstandigheden nooit ter plekke. Sandel C. en het slachtoffer leefden al een hele tijd als daklozen en hadden een vaste slaapplaats gevonden onder een brug aan de Vuurkruisenlaan, vlakbij het park van Laken en het koninklijk paleis. Begin augustus 2015 kwam het tussen Sandel C. en de vijftiger tot een hoogoplopende ruzie, waarbij Sandel C. een ijzeren staaf greep en meermaals op zijn tegenstrever insloeg. Toen zijn woede gekoeld was, nam C. de benen.
Een andere dakloze die getuige was van de feiten, probeerde de hulpdiensten te verwittigen maar daarbij liep één en ander fout. Via een straathoekwerker in Gent en de 101-centrale in Gent, kwam de noodoproep uiteindelijk bij de 101-centrale in Brussel terecht maar wat er nadien gebeurde, blijft een vraagteken. Het is onduidelijk of er ooit een ziekenwagen werd uitgestuurd maar vast staat wel dat er nooit een ziekenwagen tot bij het slachtoffer is geraakt en dat die aan zijn verwondingen is overleden.
Voor het Brusselse parket maakt het antwoord op die vraag weinig verschil uit. Volgens het parket waren de toegebrachte verwondingen zo ernstig dat het slachtoffer in ieder geval zou overleden zijn. Het parket vervolgt Sandel C. dan ook voor doodslag. Diens advocaat is er dan weer van overtuigd dat zijn cliënt niet de bedoeling had om het slachtoffer te doden.

bron: Belga