Porosjenko verordent wapenstilstand in het Donetsbekken vanaf zaterdag

De Oekraiense president Petro Porosjenko heeft een wapenstilstand afgekondigd voor het burgeroorlogsgebied in het Donetsbekken, die vanaf zaterdag zou moeten ingaan. Daarmee wil Oekraïne reageren op verwijten uit Rusland, dat Kiev niets doet voor een vreedzame oplossing van het conflict met de separatisten in de Donbass. Dat zei hij vandaag in Malta. “We zijn echter niet erg optimistisch dat de andere kant zich aan de afspraak zal houden”, zei Porosjenko volgens de Oekraiense media. De conflictpartijen waren het woensdag tijdens het overleg van de contactgroep over Oekraïne in het Wit-Russische Minsk over het bestand eens geworden.

Het prowesters bestuur in Kiev en de pro-Russische separatisten hebben sinds het begin van de vijandelijkheden in april 2014 al vaak een aanloop genomen naar een wapenstilstand. Maar meestal braken de gevechten na een korte tijd weer uit. De omzetting van een vredesplan schiet al maanden niet op. Het Oekraiense leger had het vandaag over twee gedode en drie verwonde soldaten in het Donetsbekken.

Porosjenko verklaarde na gesprekken met met EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in de marge van een bijeenkomst van de Europese Volkspartij in Malta dat zijn land volgende week 600 miljoen euro financiële hulp van de EU krijgt. De ex-Sovjetrepubliek verwacht bovendien bijkomende kredieten van het Internationaal Muntfonds IMF.

bron: Belga