Parlementsvoorzitter Venezuela beschuldigt Maduro van plegen van staatsgreep

door
Belga
Leestijd 1 min.

Julio Borges, de voorzitter van het Venezolaanse parlement, beschuldigt president Nicolas Maduro donderdag van het plegen van een staatsgreep. Hij reageert daarmee op de beslissing van het hooggerechtshof om zichzelf de parlementaire bevoegdheden toe te eigenen. Tijdens een persconferentie voor het parlementsgebouw in Caracas riep Borges het leger ook op om niet "stil" te blijven bij het doorbreken van de grondwettelijke orde.

Het hooggerechtshof had donderdag beslist om het parlement, dat gedomineerd wordt door de oppositie, buiten de wet te stellen. Voorlopig neemt het gerechtshof zelf de wetgevende functies waar. Met die demarche wordt de facto een einde gemaakt aan de scheiding der machten in Venezuela. De president verstevigt meteen ook zijn machtspositie.

"Nu heeft Nicolas Maduro alle macht", zo klaagt Borges aan. "Hij heeft de macht afgenomen van het Venezolaanse volk. Maduro mag zich niet boven de grondwet plaatsen."

Het Venezolaanse parlement was sinds eind 2015, toen de oppositie erin slaagde een tweederdemeerderheid te bemachtigen, verwikkeld in een machtsstrijd met president Maduro.

Bron: Belga