Mode-icoon von Furstenberg en 4 wetenschappers nemen eredoctoraat UAntwerpen in ontvangst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan de Universiteit Antwerpen hebben modeontwerpster Diane von Furstenberg en de wetenschappers Almuth Grésillon (literatuurwetenschap), Ernst Fehr (gedrags- en neuro-economie), Jan Rabaey (toegepaste ingenieurswetenschappen) en Christophe Lasseur (ruimteonderzoek) een eredoctoraat in ontvangst genomen. De vijf gaven voordien ook een masterclass voor studenten, alumni en mensen uit het werkveld. De 69-jarige van Furstenberg, een in Brussel geboren Amerikaanse, is bij het grote publiek vooral bekend voor haar iconische wikkeljurk. Haar band met Antwerpen beperkt zich echter niet tot mode, want von Furstenberg zette zich vanwege haar persoonlijke migratieachtergrond ook in voor het Red Star Line Museum op het Eilandje. Ze ontving dan ook het eredoctoraat algemene verdiensten, voor "haar buitengewone verdiensten op het vlak van mode en ondernemerschap, in combinatie met een intens engagement op het vlak van vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen".

Minder alom bekend maar volgens de UAntwerpen evenzeer een eredoctoraat waardig is West-Vlaming Jan Rabaey, die als professor actief is in Berkeley (Californië) nabij Silicon Valley en begin jaren negentig met zijn "infopad" mee aan de basis lag van de latere tabletcomputers. Momenteel ontwikkelt hij toepassingen die "communiceren" met het menselijk lichaam, zoals door het brein aangestuurde protheses.

De overige eredoctoraten waren donderdag voor de Fransman Christophe Lasseur, die onder meer werkt rond circulaire afvalverwerking bij ruimtereizen, de Oostenrijker Ernst Fehr, voor zijn onderzoek naar de manier waarop factoren zoals rechtvaardigheid, sociale normen, en reciprociteit een impact hebben op het moderne economische leven, en de Franse Almuth Grésillon, een van de belangrijkste theoretici van de "critique génétique" - het onderzoek naar creatieve processen zoals literair schrijven.

bron: Belga