Brusselse taxisector schort staking op na eerste overleg met bevoegde ministers

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Brusselse taxi's hebben hun stakingsaanzegging van donderdag 30 maart opgeschort, nadat er gisteren eindelijk overleg was met Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) en Brussels minister van Werk en Economie Didier Gosuin (Défi). Het was al van mei 2015 geleden dat er nog een overleg plaatsvond. De timing van het overleg is niet toevallig, maar met de dreiging van een actie op straat heeft de taxisector wel zijn doel bereikt. "Voor alle duidelijkheid: wij wilden niet staken en voor ellende zorgen op de weg, wij wilden een dialoog", vertelt Sam Bouchal, secretaris en woordvoerder van de Belgische Taxifederatie (FeBeTsch).

De ministers gaven meteen enkele garanties voor de toekomst. Zo wordt de overlegcommissie opnieuw opgestart, zal er op regelmatige tijdstippen vergaderd worden om actief werk te maken van een taxiplan en krijgen de leden van de overlegcommissie als eerste inzage in nieuwe voorstellen.

"Het doel van het overleg is om binnenkort een taxiplan klaar te hebben, maar ook om alle andere problemen op te lossen. Na twee jaar zonder overleg zijn die talrijk. Er is de rentabiliteit, de onwettige taximeters en de jacht op alle mensen, niet enkel Uber, die hun werk niet volgens de regels doen. Ook binnen de taxisector is een opruiming nodig", aldus Bouchal.

De ministers beloofden nog een verhoogde controle op de Ubers en andere onwettige chauffeurs, want volgens de federatie worden de incidenten met de illegale taxi's steeds ernstiger.

bron: Belga