Bouwaanvraag indienen sinds vanochtend onmogelijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is voorlopig niet mogelijk om een bouwaanvraag in te dienen. Het platform waarop de aanvragen sinds 23 februari verplicht digitaal moeten worden ingediend, is offline gehaald. Dat bevestigt Ruimte Vlaanderen na een bericht op de website van De Standaard. Het Netwerk Architecten Vlaanderen vraagt maatregelen. "Het platform bestaat al drie jaar en werkte altijd zonder problemen", zegt Mie Van den Kerchove, de woordvoerster van Ruimte Vlaanderen. "Sinds 23 februari, de dag waarop alle architecten verplicht werden de bouwaanvraag digitaal in te dienen, zijn er echter performantieproblemen. Daarbij werkte het platform de ene dag wel en de andere dag niet goed." De voorbije dagen werd het probleem erger.

Volgens de woordvoerster zou het performantieprobleem te wijten zijn aan een antivirus, "die voor een bottleneck zorgt". Om het probleem op te lossen, moest het platform offline worden gehaald. "Dat gebeurde vanochtend", zegt Van den Kerchove. "Het zou uiterlijk morgenavond weer online moeten zijn."

Uit een enquête van het Netwerk Architecten Vlaanderen blijkt intussen dat ongeveer 80 procent van de architecten die reeds ervaring hebben met de digitale bouwaanvraag, problemen ondervond. Het netwerk vraagt maatregelen om de stabiliteit en performantie van het platform te verbeteren. Het pleit ook voor de mogelijkheid om een bouwaanvraag tijdelijk toch nog op papier in te dienen op momenten dat het digitale platform niet werkt. Tijdens de eerste maand dat de digitale bouwaanvraag verplicht is, werden zowat 3.000 aanvragen ingediend.

bron: Belga