Zwemmen is eindterm aan Chinese topuniversiteit

Studenten aan Chinese topuniversiteit moeten zwemmen voor ze afstuderen
AFP / N. Asfouri

Studenten aan een Chinese topuniversiteit moeten vijftig meter kunnen zwemmen voordat ze kunnen afstuderen. 

De Tsinghua Universiteit geldt als één van de beste en strengste onderwijsinstituten van het land. Studenten kunnen er kiezen uit een brede waaier van curricula, zoals ruimte-ingenieur en ontbrandingsenergie. Maar de meer dan 31.000 studenten moeten binnenkort allemaal dezelfde test afleggen.

Vanaf september moeten alle studenten het bad in om hun zwemkunsten te bewijzen. Slagen ze erin om met eender welke slag vijftig meter af te leggen, dan zijn ze geslaagd. Als het niet lukt, moeten de studenten tussen hun zware studies door ook leren zwemmen. Voordat ze afstuderen, moeten ze vijftig meter in het water kunnen afleggen.

De Tsinghua Universiteit had de eindterm al ingevoerd in 1915, maar later laten vallen door een daling in de populariteit van de universiteit en een gebrek aan zwembaden in Peking. Lio Bo, het hoofd lichamelijke opvoeding aan de onderwijsinstelling, zegt bij Global Times dat de universiteit de regel nu terug invoert omdat zwemmen een “essentiële vaardigheid is om te overleven”. Bovendien is de sport voordelig voor de gezondheid van de studenten.