Stad Gent werkt aan babyvriendelijk imago

Kinderwagen
Foto stad Gent

In Gent zijn de eerste ‘babyspots’ voorgesteld. Dat zijn plekken waar ouders welkom zijn om rustig hun baby te voeden of een luier te verschonen.

Met een sticker aan de gevel of het raam kunnen horecazaken, kantoren, stadsdiensten of andere organisaties, zoals mutualiteiten, aangeven dat ouders met baby’s welkom zijn en dat de nodige voorzieningen aanwezig zijn om zorg te geven. Er zijn nu zeven babyspots. De stad wil (horeca)bedrijven en organisaties aanmoedigen om nog meer van die rustige plekjes in te richten.

“Uiteraard vinden wij dat dit overal moet kunnen, maar we willen jonge ouders de garantie geven dat ze op de babyspots zeker terecht kunnen”, zegt de Gentse schepen van Opvoeding, Onderwijs en Jeugd Elke Decruynaere (Groen).

Borstvoeding

“In de babyspots staat een comfortabele zetel, is een verluiertafel aanwezig en is er de garantie dat niemand vreemd gaat opkijken als je jouw kind de borst of een fles geeft. Ik maakte zelf nog mee dat ik met een draagdoek geweigerd werd in een horecazaak. Met de campagne willen we de boodschap geven dat baby’s voeden of verschonen de normaalste zaak is van de wereld en dat zaken zich daarop kunnen profileren.”

Decruynaere, die samen met schepen van Gezondheid Resul Tapmaz (sp.a), de Kraamkaravaan en het Huis van het Kind samenbracht voor het initiatief, zegt dat geïnteresseerde zaken tips en ondersteuning kunnen krijgen van die organisaties.

De stad Gent heeft de ambitie om meest kindvriendelijke stad te worden en lanceerde in 2015 nog een uitgebreid actieplan. Vorige week nog werd een buggypunt onder de stadshal geopend, waar bezoekers gratis een buggy kunnen lenen voor hun bezoek aan de stad.