Volgend jaar krijgt iedereen een roze vuilniszak

Roze zak

Vorig jaar is exact 14.675 ton gemengd plastic verzameld in Vlaanderen, meestal door gebruik van de roze zak. Volgend jaar wordt die nieuwe zak in heel Vlaanderen ingevoerd.

Zowat één op de drie Vlamingen sorteert vandaag al gemengd plastic. Dat is het plastic dat in verschillende gemeenten in Vlaanderen met de roze zak opgehaald wordt. Tegen volgend jaar wil Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) die inzameling in heel Vlaanderen doortrekken. «Zo’n 15% van de restfractie bestaat uit kunststof, door deze te recycleren verkleinen we onze afvalberg enorm», zegt ze.

Botervlootjes

Het inzamelen van gemengd plastic, dus plastic dat niet in de blauwe PMD-zak thuishoort zoals botervlootjes, plastic zakjes, groentenschaaltjes of bloempotjes, begon zo’n 25 jaar geleden via het containerpark. Sinds 2010, bij de invoering van de roze zak in sommige gemeenten, is de hoeveelheid ingezameld plastic enorm toegenomen. Vorig jaar werd bijna 15.000 ton gemengd plastic ingezameld waarvan zo’n 97% kan worden gerecycleerd, zo blijkt uit cijfers van ECO-oh! , het enige recyclagebedrijf in ons land dat dit plastic verwerkt.

Paarse zak

Momenteel lopen twee proefprojecten in Vlaanderen: eentje met de roze zak en eentje met de paarse zak, waarin mensen geen onderscheid meer moeten maken tussen wat in de PMD-zak mag en wat niet. «Tegen eind dit jaar wordt bekeken welke inzameling het vlotst verloopt en die zal vanaf volgend jaar worden ingevoerd in de rest van Vlaanderen», aldus minister Schauvliege.

En wat gebeurt er dan met dat gemengd plastic? «Inmiddels is ECO-oh! aan de slag gegaan met het gerecycleerd plastic en hebben zij een gamma aan straat- en tuinmeubilair ontwikkeld dat volledig is gemaakt uit gerecycleerd plastic», aldus Schauvliege. «We moeten restplastic niet meer bekijken als afvalproduct maar als grondstof.» Van 4 tot 9 april wordt tijdens de Designweek 2017 in Milaan een bank van ECO-oh! voorgesteld waarin de inhoud van 43 roze zakken werd verwerkt.