Spelletje Tetris helpt trauma verwerken

Tetris
Wikimedia / R. A. Nonenmacher

Als je na een traumatische gebeurtenis Tetris speelt, kan dat voor een groot deel posttraumatische stressstoornis (PTSS) voorkomen. Dat stellen Amerikaanse en Zweedse onderzoekers.

Het bekende puzzelspel uit de jaren 80 is niet alleen een leuk tijdverdrijf, het heeft blijkbaar ook een belangrijk voordeel. Dat blijkt uit een studie van de Oxford University en het Karolina Institute uit Zweden.

Meer bepaald kan Tetris mensen helpen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, zoals een auto-ongeluk, een verkrachting of een oorlog. Zulke slachtoffers krijgen vaak flashbacks, waardoor ze PTSS kunnen ontwikkelen. Maar hoofdonderzoeker Emily Holmes is ervan overtuigd dat het spelletje kan voorkomen dat je zulke nare flashbacks krijgt.

“Als je Tetris speelt, is je brein druk bezig met dingen visualiseren”, legt ze uit aan CNN. “En omdat je hersenen geen twee dingen tegelijk kunnen doen, zorgt dit ervoor dat je het trauma niet opnieuw kan beleven.”

Minder Flashbacks

Voor het onderzoek deed het team van Holmes beroep op 71 mensen, die letsels hadden opgelopen na een motorongeluk. Bij de helft van hen werden alleen de verwondingen verzorgd, de andere helft moest ook Tetris spelen. Na een week gingen de wetenschappers opnieuw op bezoek bij de patiënten, en wat bleek? De tweede groep had naar eigen zeggen minder last van flashbacks. De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Molecular Psychiatry.

Holmes is blij met de resultaten, want ze is erin geslaagd om als eerste het effect van Tetris in de praktijk aan te tonen. Maar het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, zo waarschuwt ze zelf. “We moeten nog meer studies uitvoeren, zodat we kunnen checken wat de impact is na bijvoorbeeld zes maanden.”