Kristoff troeft Theuns en Kittel af

Kristoff primus in tweede etappe Driedaagse De Panne-Koksijde
Belga / D. Stockman

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde naar zijn hand gezet. De Noor troefde Edward Theuns en Marcel Kittel af in de spurt. In het algemeen klassement staat Philippe Gilbert nog steviger aan de leiding.

De Belgische kampioen gaat de slotdag in met een comfortabele voorsprong van 50 seconden op eerste achtervolger Matthias Brändle. Dat zou moeten volstaan om morgen stand te houden in de laatste twee ritten.

In de voormiddag staat een korte etappe over 118,5 kilometer op het menu, in de namiddag beslist een individuele tijdrit over 14 kilometer over de eindstand. In principe zou Luke Durbridge daarin zijn voornaamste concurrent worden, maar Gilbert pakte het vandaag slim aan.

De Ardennees was de hele dag attent en liet zich niet verrassen toen het peloton op waaiers getrokken werd, in tegenstelling tot Durbridge. Onderweg sprokkelde Gilbert ook nog wat bonificatieseconden, waardoor hij nog steviger in het wit zit.

Strijden om de dagzege deed de kopman van QuickStep Floors niet. De tweede etappe was een kolfje naar de hand van Marcel Kittel, maar de Duitser zette zijn spurt op de Ter Duinenlaan in Koksijde te vroeg in. Zo kon Alexander Kristoff hem nog voorbij vliegen, net als onze landgenoot Edward Theuns.

Een opsteker, al beschouwt de Noor zichzelf daarom niet per se als een kanshebber voor zondag. «De Ronde van Vlaanderen is nog iets anders», beseft de renner van Katusha. «De conditie is niet optimaal, dus beschouw ik me zeker niet als een van de topfavorieten voor zondag.»