Vlaamse ombudsman verdedigt zich tegen uitvallen van N-VA

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Weekers, de Vlaamse Ombudsman, heeft zich vandaag in het Vlaams Parlement verdedigd tegen de kritiek van N-VA op zijn jaarverslag. De partij vindt dat Weekers te veel politieke keuzes maakt, wat niet tot zijn takenpakket behoort. Annick De Ridder van N-VA vond eerder deze week al dat de ombudsman zich te voortvarend uitlaat over onder meer het rekeningrijden voor auto's. Ongepast, vindt ze, omdat er geen politieke beslissing is genomen om dat rekeningrijden in te voeren. N-VA vindt Bart Weekers ook onnodig streng voor het klachtenbeheer bij de luchthaven van Antwerpen. De ceo van die luchthaven verdenkt de ombudsman zelfs van sympathie voor linkse partijen.

Woensdag kreeg Weekers gelijkaardige kritiek over zich heen van Andries Gryffroy (N-VA) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), na zijn analyse van de energiekosten. "U doet vrij gewaagde aanbevelingen die heel dicht bij het beleid komen", zei Schiltz.

Weekers liet zich niet onbetuigd. "Als je iemand twee keer zes jaar lang ombudsman laat worden, dan zit die hier en zegt die tegen het parlement: u controleert de regering en maakt decreten. Ik kom u daar dingen over vertellen op basis van wat ik daar in mijn klachten over hoor. Dat is wat ik zal doen tot 2022, dan is mijn liedje uitgespeeld", zei Weekers. "Ik stel vast dat ik blijkbaar een aantal verhalen vertel die parlementsleden vragen doen stellen. Maar net daarom kom ik ze vertellen. Daar dient een parlement voor, dat debatteert. Meestal verheug ik mij in de vaststelling dat er dankzij mijn interventies parlementair debat is", aldus de ombudsman.

bron: Belga