Theresa May: “Er is geen weg terug”

Theresa May: "Er is geen weg terug"

“Dit is een historisch moment, waarvan er geen weg terug is. Dat heeft de Britse premier Theresa May in een toespraak in het Britse parlement verklaard, enkele minuten nadat Europees president Donald Tusk de brief ontving waarin de Britse regering officieel bekendmaakt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie wil verlaten. “Voortaan zal het Verenigd Koninkrijk zijn eigen wetten maken”, kondigde May aan. Ze wil “van de kans gebruikmaken om een sterker en eerlijker Groot-Brittannië te bouwen”.

May is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de Britten de hele Brexit tot een goed einde kunnen brengen. “Ik geloof in Groot-Brittannië, en ik geloof ook dat onze beste dagen voor ons liggen.”

May belooft een land dat sterker, eerlijker, meer verenigd en meer naar buiten toe gericht is dan vandaag en “een magneet voor internationaal talent” zal zijn. Het Verenigd Koninkrijk zal zich met andere woorden niet isoleren.

“We verlaten de instellingen van de Europese Unie, maar niet Europa. We blijven een betrouwbare partner”, zei May. Ze wil de onderhandelingen over de Brexit binnen de twee jaar afgerond hebben en belooft dat zowel het Lager- als het Hogerhuis over het uiteindelijke akkoord zal mogen stemmen.

bron: Belga