Peiling geeft Open Vld winst in Gent, waar rood-groen kartel grootste blijft

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS zou het kartel sp.a/Groen in Gent de grootste fractie blijven, ook al verliest die zes procentpunten. De grootste winst gaat naar Open Vld, dat met Mathias De Clercq de populairste burgemeesterskandidaat heeft. De peiling komt er na een bewogen politiek jaar, met de affaires rond Optima en Publifin én net voor de invoering van een omstreden nieuw circulatieplan.

In 2012 haalde het kartel sp.a/Groen de absolute zetelmeerderheid (45,5%), maar toch nam burgemeester Daniël Termont er nog Open Vld bij. Sp.a/Groen, dat nu Rudy Coddens als kandidaat-burgemeester naar voor schuift, houdt 38,8% over, terwijl De Clercq zijn Open Vld ziet stijgen van 16,5% naar 22,5%. Open Vld wordt daarmee groter dan N-VA, dat met 17,2% even groot blijft als in 2012.

Opvallend is dat bijna een op de drie Gentenaars De Clercq wil als de nieuwe burgemeester. De kandidaat voor sp.a, Rudy Coddens, kan slechts 18% bekoren. Elke Decruynaere van Groen vervolledigt de top 3 met 17%, voor Elke Sleurs met 14%.

Burgemeester van van paars-groen wordt De Clercq niet, waarschuwt Groen-kopstuk Decruynaere. "Niet met ons. Als Mathias burgemeester wordt, zal het van een rechts bestuur zijn", zegt ze op HLN.be. De Clercq zou dan een coalitie met Open Vld, de N-VA van Elke Sleurs en de CD&V van Mieke Van Hecke, oud-topvrouw van het katholiek onderwijs moeten proberen te vormen.

De peiling werd van 6 tot 17 maart afgenomen bij 600 stemgerechtigde Gentenaars.

bron: Belga