Meer dan honderd Britse Brusselaars werden Belg

Meer dan honderd Britse Brusselaars werden Belg

Terwijl deze namiddag de procedure voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie officieel zal worden opgestart, blijkt dat sinds het referendum over de brexit in juni vorig jaar al meer dan honderd Britten die in Brussel wonen, de Belgische nationaliteit hebben gekregen. Elsene spant met 1.500 Britten op zijn grondgebied de kroon. Ongeveer 300 van hen vroegen bij de gemeente inlichtingen over hoe ze de Belgische nationaliteit kunnen bekomen. Eenenveertig zijn ondertussen Belg geworden en bij 26 anderen is de procedure bezig. “We zien de laatste dagen een heropleving, na de verschillende aankondigingen van de Britse regering over de officële opstart van de brexit-procedure”, klinkt het bij de gemeente.

Bij de stad Brussel werden 46 aanvragen ingediend van Britten die de Belgische nationaliteit willen krijgen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, de andere helft is nog in behandeling. In Sint-Lambrechts-Woluwe, waar meer dan 600 Britten wonen, werden sinds het brexit-referendum 37 aanvragen ingediend om Belg te worden. De helft is al afgerond.

Sinds begin 2016 kregen 25 Etterbeekse Britten de Belgische nationaliteit, 18 Britten uit Ukkel en 14 Britten uit Watermaal-Bosvoorde. In de overige gemeenten varieert het aantal goedgekeurde aanvragen van één (Koekelberg) tot enkelen (Sint-Agatha-Berchem, Vorst, Oudergem, Sint-Gillis…).

bron: Belga