Kris Peeters laat leeftijdsdiscriminatie bij banken onderzoeken

Kris Peeters laat leeftijdsdiscriminatie bij banken onderzoeken

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken of de sociale akkoorden die in de maak zijn in de banksector, geen schending inhouden van het verbod op leeftijdsdiscriminatie. Dat heeft hij vandaag gezegd in de marge van een voorstelling van een arbeidsmarktstudie bij hr-dienstverlener Randstad. Concreet gaat het om regelingen waarbij oudere werknemers thuis worden gezet met behoud van een groot deel van hun loon. Peeters erkende dat banken het geld daarvoor zelf ophoesten, en dat dergelijke regelingen dus geen gat slaan in de sociale zekerheid. Maar hij sprak over “een slecht signaal”. Peeters zei dat hij alle akkoorden heeft opgevraagd. Juridische experts zullen nu voor de minister uitzoeken of er sprake is van leeftijdsdiscriminatie.

Jan Denys, arbeidmarktexpert bij Randstad, meent persoonlijk dat wie naar een rechtbank stapt om dergelijke regelingen aan te vechten, kans zou maken om zijn gelijk te halen. Hij heeft ernstige vragen bij het hanteren van leeftijd als criterium voor het toekennen van allerlei regelingen. Volgens Denys wordt er overigens te weinig gepraat over leeftijdsdiscriminatie. “We praten over discriminatie op basis van gender, en etnische discriminatie. Terwijl leeftijdsdiscriminatie wel degelijk een probleem is, en dat over een hele carrière heen.”

Minister Peeters zette vandaag ook de schijnwerpers op de kwestie van anciënniteitsverloning. Hij vindt dat het debat daarover op een grondige manier moet worden gevoerd, maar ook op een serene en genuanceerde manier. Peeters wil het sociaal overleg op dat vlak stimuleren. Concreet heeft hij aan de voorzitters van de paritaire commissies gevraagd om de loonspanning tussen jonge en oudere werknemers op de agenda te plaatsen van de volgende sectoriële onderhandelingen. “Dat zal ons een exact beeld geven van hoe breed die problematiek gaat, en ons in staat stellen aangepaste oplossingen te zoeken”, aldus de CD&V-minister.

bron: Belga