Europa kijkt uit naar activering artikel 50 en start Brexit-procedure

Europa kijkt uit naar activering artikel 50 en start Brexit-procedure

Meer dan negen maanden na het historische Brexit-referendum wordt deze middag de procedure voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie officieel opgestart. De Britse ambassadeur bij de EU zal Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk de brief overhandigen waarin de Britse regering schrijft dat ze artikel 50 van het verdrag van Lissabon inroept en de Unie tegen 2019 wil verlaten. Ambassadeur Tim Barrow wordt om 13.30 uur in het Justus Lipsius-gebouw aan het Brusselse Schumanplein verwacht. Wat er precies in de brief zal staan, is niet geweten, maar anders dan het slechts 271 woorden tellende artikel 50 zou het document verschillende pagina’s lang zijn. Hoe dan ook is de boodschap duidelijk: het Verenigd Koninkrijk zal Tusk, en met hem alle Europese lidstaten, meedelen dat het uit de EU wil stappen.

Ook al ligt de gang van zaken vast, woensdag 29 maart 2017 is een dag die zijn plaats zal hebben in de geschiedenisboeken. Verwacht wordt dat Tusk in een korte mededeling bevestigt dat Londen de Brexit-procedure heeft opgestart, premier Theresa May zal in het Britse parlement meer uitleg geven bij de inhoud van de brief.

Meteen zal een heel proces op gang komen. Tusk heeft beloofd dat hij binnen de 48 uur na de notificatie de ontwerprichtlijnen wil rondsturen voor de onderhandelingen met de Britten. De Brexit zal namelijk niet meteen een feit zijn. Groot-Brittannië en de EU hebben exact twee jaar de tijd om een akkoord te vinden over de manier waarop hun banden worden doorgeknipt en over hun toekomstige relatie. De Britten hopen parallel over een handelsakkoord met de EU te kunnen praten.

bron: Belga