Bpost mag postzegelprijzen niet optrekken

Bpost mag postzegelprijzen niet optrekken

Regulator BIPT heeft de prijsverhoging die postbedrijf bpost dit jaar wilde invoeren voor de producten voor particulieren en kleine professionelen geweigerd. Dat meldt het BIPT vanavond, na beurs. “Na een uitvoerige analyse blijkt dat de voorgestelde tariefverhoging zou leiden tot prijzen die duidelijk boven de kosten plus een redelijke winst liggen, en dit in strijd met het Europese en Belgische wettelijke postale kader voor universele postdiensten”, luidt het in een persbericht.

Volgens het BIPT maken de tarieven die bpost voorstelde een winstmarge mogelijk die, bovenop de dekking van de kosten, de redelijke winst van 15 procent “ruimschoots overschrijdt”.

Bpost verhoogde op 1 januari 2017 enkele tarieven: voor administratieve briefwisseling, geadresseerde reclamezendingen, grote volumes zendingen, ongeadresseerde zendingen en pers. Gemiddeld stegen die prijzen volgens bpost met 1,5 procent. De prijs van de gewone postzegels bleef toen onveranderd in afwachting van een beslissing van het BIPT, die uiteindelijk dus negatief uitgedraaid is.

bron: Belga