Elon Musk wil hersenen verbinden met computers

De eclectische Amerikaanse ondernemer Elon Musk heeft weer in een nieuw bedrijf geïnvesteerd. Ditmaal zet hij zijn schouders onder Neuralink, een bedrijf dat hersenchips zal ontwikkelen.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Elon Musk is een innovator pur sang. Nadat hij bedrijven als betalingsdienst PayPal, autoproducent Tesla en ruimtevaartorganisatie SpaceX uit de grond stampte, richt hij zich nu op het menselijk brein. The Wall Street Journal bericht immers dat hij Neuralink mee heeft opricht.

Die onderneming wil zich toeleggen op micro-elektroden die in de hersenen geïmplanteerd worden. Die elektroden zouden een draadloze verbinding kunnen maken met een computer. Op de korte termijn zou die technologie aandoeningen als epilepsie, depressies of de ziekte van Parkinson moeten kunnen behandelen. De doelstellingen op de lange baan doen meer aan sciencefictionfilms denken. Zo zouden de hersenchips op den duur misschien gedachten kunnen downloaden of inladen. Een andere mogelijkheid is dat de implantaten de capaciteiten van het brein zouden uitbreiden.

Mens versus machine

Een kwestie die Musk bezighoudt, is de opkomst van artificiële intelligentie (AI). In 2015 richtte hij nog OpenAI mee op, een vzw die zich inzet voor digitale intelligentie ten bate van de mensheid. Vorig jaar liet hij nog optekenen dat hij als de dood is voor computers die onafhankelijk gedachten kunnen vormen. Hij opperde toen dat de mensheid zich zou kunnen verweren door zich te verweven met AI-technologie. Is dat ook het doel van Neuralink? Op Twitter heeft Musk aangegeven dat hij over een week zijn nieuwste onderneming uit de doeken zal doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.