Wapenlevering aan Saoedi-Arabië - Alle Vlaamse partijen keren zich af van Magnette

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle Vlaamse partijen keren zich af van het standpunt van Waals minister-president Paul Magnette (PS) over wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. N-VA roept sp.a op te gaan praten met de Waalse socialisten. Waals minister-president Paul Magnette zei dinsdagochtend op de RTBF-radio dat Wallonië niet van plan is te stoppen met wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Magnette reageerde daarmee op de oproep van federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) afgelopen weekend. De PS'er wijst erop dat Saoedi-Arabië ook een bondgenoot is in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat en zegt dat de wapenleveringen pas kunnen stoppen wanneer ons land uit de coalitie tegen IS stapt.

Het standpunt valt in Vlaanderen op een koude steen, blijkt in het Vlaams parlement bij de bespreking van de handelsrelaties met Saoedi-Arabië. Het Vlaams parlement adviseert dan wel om de federale resolutie van Groen-Ecolo over het bevriezen van alle relaties met Saoedi-Arabië af te keuren, maar wijst op de bijzonder strenge Vlaamse regels rond wapenhandel.

"Als men zich tegen een verdrag met een pacifistisch land als Canada meent te moeten verzetten, heb ik moeite te begrijpen dat men zich niet verzet tegen het leveren van wapens aan een gevaarlijke en sterke mogendheid", aldus Herman De Croo (Open Vld). Hij roept op zich niet achter Europa te verschuilen, maar zelf het heft in handen te nemen.

Sp.a kant zich tegen Magnette en wil dat Vlaanderen een duidelijk statement maakt. "Ook bevoegd minister-president Bourgeois voegt beter de daad bij het woord. Afgelopen zomer was er nog een uitvoer van vizieren naar Saoedi-Arabië en eind 2014 voerde Vlaanderen beschermingspakken uit", aldus parlementslid Tine Soens.

Jan Van Esbroeck (N-VA) spoort sp.a aan de 'broeders' aan de andere kant van de taalgrens te gaan overtuigen. De partij stelt voor het strenge Vlaamse wapendecreet toe te voegen aan het advies dat Vlaanderen levert aan de Kamer.

bron: Belga