Vlaanderen wil handel met Saoedie-Arabië niet opschorten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaanderen wil de handelsrelaties met Saoedie-Arabië niet opschorten. Dat blijkt uit een advies aan de Kamer dat de Buitenlandcommissie van het Vlaams parlement zal goedkeuren. De relaties met de Saoedi's kwamen afgelopen weekend weer hoog op de agenda, na een pleidooi van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo voor een wapenembargo. Volgens de minister van Ontwikkelingssamenwerking gaat meer dan zestig procent van de Waalse wapenexport richting Saoedi-Arabië.

Groen en Ecolo pleiten in een resolutie voor het opschorten van "alle handelsrelaties met en investeringen in Saoedi-Arabië" in afwachting van een grondige analyse van de geldstromen, het schrappen van economische handelsmissies naar de Golfstaat en het beëindigen van alle leveringen van "wapens, munitie en technologie" aan de Saoedi's. De Kamer legde de kwestie voor aan de deelstaten. Het Waals parlement weigerde echter advies te verlenen en het Vlaams parlement zegt nu het initiatief niet te steunen.

Het Vlaamse beleid inzake wapenhandel is duidelijk genoeg en kan dienen als voorbeeld voor andere regio's en landen, stelt de Vlaamse tekst. "De uitvoer van militaire middelen uit Vlaanderen is zo goed als onbestaande en er wordt nauwgezet geval per geval gekeken of een exportlicentie toelaatbaar is." Volgens Open Vld'er Rik Daems is het Vlaamse standpunt daarom ook niet in strijd met dat van vicepremier De Croo.

"Vlaanderen heeft van niemand lessen te krijgen op vlak van wapenexport en de controle daarop", zegt Jan Van Esbroeck van N-VA. "En dat in tegenstelling tot de socialisten in Wallonië."

De Vlaamse resolutie vraagt de Kamer wel expliciet om de buitenlandse financiering van religieus extremisme bij wet te verbieden.

bron: Belga