PVDA "bewust van verantwoordelijkheid" na goede peilingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De goede resultaten in de peilingen vormen voor PVDA een duwtje in de rug om het werk op het terrein van "consequent links" voort te zetten, "maar ze geven ons ook veel verantwoordelijkheden". Dat heeft partijvoorzitter Peter Mertens dinsdag verklaard op een persconferentie. PVDA is niet van plan op haar lauweren te rusten.

De extreemlinkse partij is al een tijdje aan een onwaarschijnlijke opmars in de peilingen bezig. Jarenlang kreeg de partij geen enkele verkozene in het parlement. Bij de verkiezingen van 2014 lukte dat wel. Sindsdien geeft elke peiling de communisten een hoger resultaat. Afgelopen vrijdag kwam PVDA in het zuiden van het land op de tweede plaats uit, voor de PS, en op de derde plaats in Brussel. In Vlaanderen zou ze de kiesdrempel halen.

Voorzitter Mertens maakte van de voorstelling van een nieuwe Franstalige woordvoerder gebruik om stil te staan bij de tendens. "Het is maar een peiling. Wat duidelijk is, dat is dat veel mensen niet langer de eenheidsworst willen en naar een alternatief op links zoeken. De peilingen wijzen ook op een afkeuring van het beleid dat de federale en Waalse regeringen voeren", luidt het.

Mertens waarschuwt dat "de bewegingsruimte voor een ander beleid in Europa erg beperkt is". Hij verwijst daarvoor naar "de pijnlijke ervaring van Syriza in Griekenland". "We hebben de verantwoordelijkheid om de hoop van de mensen in beleid om te zetten. Het is een belangrijke verantwoordelijkheid, maar wij willen die gestalte geven door een breuk te maken", vulde Kamerlid Raoul Hedebouw aan.

Hedebouw herinnerde eraan dat de PVDA niet van plan is in een regering te stappen die dezelfde recepten als in het verleden volgt. "Als je op het beleid wil wegen, dan is er nood aan een sterke volksbeweging. Gewoon stemmen volstaat niet. De bevolking zal zich ook moeten mobiliseren", waarschuwde Hedebouw. "De mensen moeten zich organiseren en hun lot in eigen handen nemen".

bron: Belga