Martinez voert zeven wijzigingen door bij Rode Duivels

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondscoach Roberto Martinez brengt in de oefeninterland in en tegen Rusland liefst zeven nieuwe namen aan de aftrap in vergelijking met de WK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen Griekenland. De Belgen zijn maar op halve kracht afgereisd naar Sotsji voor de lucratieve interland tegen Rusland in een uitverkocht olympisch stadion. Nadat eerder al voor de wedstrijd tegen Griekenland (1-1) aanvoerder Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Thomas Meunier geblesseerd moesten afhaken, gaven ook Thibaut Courtois (heup), Marouane Fellaini (teen) en Laurent Ciman (knie) verstek voor de verplaatsing naar het land van Poetin. Dat drietal kreeg zaterdagavond nog een basisplaats tegen de Grieken en dus moest Martinez weer sleutelen aan zijn elftal.

In doel vervangt Simon Mignolet eerste doelman Courtois. Centraal achterin wordt de plaats van Laurent Ciman ingenomen door Thomas Vermaelen, die al een tijdje terug is uit blessure, maar bij Roma amper aan spelen toekomt.

Op het middenveld is er een eerste basisplaats voor Anderlecht-goudhaantje Youri Tielemans, ook Thomas Foket is voor de eerste keer basisspeler. Zij krijgen naast zich Mousa Dembélé en Radja Nainggolan. Voorin spelen Kevin Mirallas en Nacer Chadli in steun van diepe spits Christian Benteke.

De Belgen hebben in het olympische Sotsji een degelijke prestatie nodig om het tweeluik enigszins met een goed gevoel af te sluiten. Zaterdagavond werd dankzij een geniale klasseflits van Romelu Lukaku pas in extremis een blamage in eigen huis tegen Griekenland vermeden. Het 1-1 gelijkspel betekende wel het eerste puntenverlies in deze WK-kwalificatiecampagne, het matige spel een kopzorg voor Martinez. Voor de eerstvolgende interland zakken de Duivels begin juni naar Estland af.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verloor België in vier interlands nog nooit van Rusland, dat met een zestigste plaats op de FIFA-ranking een dieptepunt bereikt heeft. Eind 2010 werd er in een oefeninterland met 0-2 gewonnen, na de eerste internationale doelpunten van een toen nog piepjonge Romelu Lukaku. Het was destijds een van de eerste wedstrijden waarin het talent van de huidige generatie aan de oppervlakte kwam. Op het WK van 2014 was een 1-0 zege voldoende om de kwalificatie voor de achtste finales af te dwingen. Invaller Divock Origi scoorde toen zijn eerste treffer in de Belgische kleuren.

bron: Belga