Homans wil kritische ambtenaar ontslaan – “Geen enkel overleg met minister gehad”

Homans wil kritische ambtenaar ontslaan - "Geen enkel overleg met minister gehad"

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans heeft de voorbije jaren geen enkel persoonlijk overleg gehad met haar Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. Dat zei Lyubayeva zelf dinsdagavond in De Afspraak. Lyubayeva spaarde haar kritiek op de minister en op het geplande ontslag niet. “Ik ben opgegroeid in een totalitair regime. Ik weet hoe het voelt als je onrechtvaardig behandeld wordt. Zo’n evaluatie is alle grenzen voorbij”, klonk het. Eerder deze week lekte via Het Nieuwsblad uit dat Vlaams minister Homans haar diversiteitsambtenaar wil ontslaan. Homans schermt met een slechte evaluatie van de ambtenaar. Vrijdag staat het dossier op de agenda van de Vlaamse regering.
In De Afspraak verzette diversiteitsambtenaar Lyubayeva zich fel tegen de negatieve evaluatie en de argumenten die gebruikt zouden worden voor haar ontslag. Zo zou haar kritische houding een probleem zijn. “Maar kritisch zijn behoort tot de functieomschrijving van mijn job”, aldus Lyubayeva.
Volgens Lyubayeva wordt haar een deloyale houding aangewreven. Daar is ze het zelf niet mee eens. “Maar in de ogen van de minister ben ik een gewone ambtenaar die haar mond moet houden en moet doen wat de minister zegt”.
De ambtenaar toonde zich niet mals voor de N-VA-minister. Zo zet die zich volgens haar “niet in voor de uitvoering van het beleid”, laat ze adviezen maandenlang “in haar schuif liggen”, neemt Homans als minister onvoldoende zelf haar verantwoordelijkheid in het optrekken van het aantal vrouwen in topfuncties bij de overheid, enz…
Op de vraag hoe haar relatie met de minister was, antwoordde Lyubayeva: “Onbestaand. Ik heb de minister vijf keer gezien, drie keer op mijn evaluatie en twee keer in het parlement bij de bespreking van actieplannen. Ik heb nochtans meermaals overleg gevraagd”.
Lyubayeva gaat ervan uit dat ze vrijdag gewoon ontslagen wordt door de regering. “Het is aan de regering om de keuze te maken. Ik ben niet zo naïef om te denken dat de Vlaams diversiteitsambtenaar belangrijker is dan de minister. (…) Maar ik hoop wel dat de mensen die dit dossier inkijken, inzien dat dit niet kan.”
De minister herhaalt dinsdagavond aan Belga dat ze om privacyredenen niet kan of mag reageren op individuele personeelsdossiers.

bron: Belga