'Fearless girl' blijft nog even bij stier op Wall Street

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het standbeeld van het dappere meisje dat sinds kort tegenover de beroemde stier op Wall Street in New York staat, hoeft voorlopig niet te verdwijnen. 'Fearless girl' mag in ieder geval tot de volgende internationale vrouwendag, op 8 maart 2018, blijven staan.

Het meisje dat met de handen in de heup, de kin omhoog en de haren in de wind in de weg lijkt te staan van de 'charging bull', werd begin maart in het kader van vrouwendag neergezet door het financiële bedrijf State Street Global Advisors. Het beeld was onmiddellijk razend populair onder bezoekers van het financial district, maar moest oorspronkelijk volgende week weer worden verwijderd.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, kondigde gisteren echter aan dat het standbeeld langer mag blijven. Volgens hem biedt het meisje veel inspiratie aan vrouwen, op een moment dat daar veel behoefte aan is. Hij verwees daarbij onder meer naar de verkiezing van Donald Trump als president van de VS en de grote protestmarsen van vrouwen die daarop volgden.

Het standbeeld is echter niet bij iedereen populair. Zo wordt het ook gezien als een marketingstunt van State Street, dat volgens critici zélf weinig doet om vrouwen een grotere rol te geven in de financiële sector.

De maker van de 'charging bull', Arturo di Modica, haalde onlangs ook hard uit naar activisten die het meisje zien als een symbool voor hun strijd. Di Modica stak zelf 350.000 dollar in zijn stier, die hij in 1989 ongevraagd voor de beurs in New York zette. De stier werd vervolgens kort naar de wijk Queens verhuisd, maar kreeg al snel zijn permanente plek vlakbij Wall Street.

Bron: Belga