‘Een op vijf verscheepte mobiele telefoons is nep’

Bijna een op de vijf mobiele telefoons en een kwart van alle spelcomputers die wereldwijd worden verscheept, zijn nep. Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
De handel in vervalste ICT-apparaten blijkt veel uitgebreider dan die van goederen in het algemeen, stellen de onderzoekers die zich daarbij baseren op wereldwijde douanegegevens over 2013. Gemiddeld blijkt 6,5 procent van de wereldhandel in ICT-producten te gaan over nagemaakte exemplaren, zo concluderen ze. In een vorig jaar gepresenteerde studie waarin allerlei soorten goederen zijn meegenomen, speelde dit in ruim 2,5 procent van de gevallen.

Voor mobiele telefoons stijgt dat percentage dus naar bijna één op de vijf en voor spelcomputers naar één op de vier. Maar ook bijvoorbeeld batterijen voor smartphones, opladers en geheugenkaartjes worden steeds vaker door vervalsers nagemaakt. Vooral in China gebeurt dit veel. Amerikaanse bedrijven zijn volgens OESO de grootste slachtoffers, omdat hun producten het vaakst zonder toestemming worden gereproduceerd.

bron: Belga