Samsung brengt Galaxy Note 7 terug

Samsung brengt Galaxy Note 7 terug
AFP / G. Frey

Daags voordat elektronicaconcern Samsung zijn nieuwste smartphone voorstelt, heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf aangekondigd dat het de Galaxy Note 7 terugbrengt. Die werd vorig jaar uit de handel gehaald nadat sommige toestellen ontploften.

De Samsung Galaxy Note 7 was een ramp van formaat voor de smartphoneproducent. Wereldwijd moest Samsung zo’n 2,5 miljoen toestellen terugroepen, een enorm gezichtsverlies voor de Zuid-Koreaanse technologiereus. Nu heeft het bedrijf plannen bekend gemaakt om die voorraad terug in de omloop te brengen.

Natuurlijk gaat het niet om exact dezelfde toestellen, wel om herstelde of ‘refurbished’ versie van de Galaxy Note 7. De slechte batterij, die ervoor zorgde dat de smartphones vuur vatte, zijn vervangen door exemplaren die hopelijk minder ontvlambaar zijn. Samsung moet wel nog beslissen wanneer het apparaat opnieuw op de markt gebracht wordt.

Lof van Greenpeace

Daarnaast heeft het bedrijf ook benadrukt dat de overige toestellen op een milieuvriendelijke manier gerecycleerd zullen worden. Zo zullen ze de telefoons uit elkaar halen, om kostbare metalen en chips te recupereren. Greenpeace is tevreden met deze aanpak. De milieuorganisatie klaagt al geruime tijd over productie en verwerking van smartphones en vreesde de omvangrijke afvalberg die de Galaxy Note 7 zou hebben achtergelaten.