Europese Commissie stuurt 5.000 jongeren op reis

Europese jongeren
Foto R.V.

Zo’n 5.000 Europese jongeren krijgen 350 tot 530 euro van de Europese Commissie om kennis te maken met een ander EU-land. Studenten kunnen dat alleen doen of met hun klas.

“Move2Learn, Learn2Move brengt mensen samen en geeft hen een idee van wat het is om Europeaan te zijn”, vertelt de Europese commissaris voor Onderwijs, Cultuur en Jongerenzaken Tibor Navracsics.

Klassen met leerlingen van 16 jaar en ouder kunnen deelnemen als ze aangesloten zijn bij eTwinning, het netwerk voor leerkrachten in Europa. Daarop moeten ze hun project voorstellen en zal ook de selectie gebeuren. Belangrijke criteria zijn sociale inclusie en duurzaamheid, stelt de Europese Commissie.

“Milieuvriendelijk reizen”

“Vervoer gaat niet zozeer over spoorlijnen, schepen of snelwegen. Het gaat over mensen. We willen jongeren de kans geven om Europa te ontdekken en hen ook aanmoedigen om milieuvriendelijk te reizen. Daarom zullen we de projecten beoordelen op de CO2-uitstoot”, verklaart Violeta Bulc, eurocommissaris voor Vervoer.

Sommige vervoersbedrijven steunen het initiatief door een speciale korting aan te bieden, zoals vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines en de Duitse spoorwegen Deutsche Bahn.

De winnaars kunnen hun reis boeken tussen augustus 2017 en december 2018. De studenten zullen alleen of in klasverband reizen, afhankelijk van wat hun ouders en leraren beslissen. Het gaat om een eenmalig initiatief voor de 30ste verjaardag van het Erasmusprogramma.

Move2Learn, Learn2Move is gebaseerd op een voorstel van het Europees Parlement dat is afgesprongen. Het idee om elke 18-jarige een gratis Interrailpas te geven was te duur, zo oordeelde de Commissie. Het plan zou 1,2 tot 1,6 miljard euro kosten.