Volg de pijlen… naar de trap

Meer dan de helft van de Belgische bedienden en arbeiders heeft een te hoge body mass index. Slechts een kwart van de werknemers beweegt 150 minuten per week. Hoe lossen we dit voor eens en altijd op?

IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, levert niet alleen de alarmerende cijfers aan. Het streeft ook naar echte verbeteringen.
Zo merken ze dat de klassieke gezondheidsacties van bedrijven vaak niet werken.
“Enkel mensen die zich bewust zijn van hun probleem en beseffen dat bewegen een oplossing is, gaan meedoen aan acties”, weet Lode Godderis, directeur kennis en research bij IDEWE en professor arbeidsgeneeskunde aan de KULeuven.
“Zij kunnen zich aangesproken voelen door een affiche waarop een fitte vrouw aan het lopen is, of de uitdaging een bepaalde berg op te rijden. Maar de vele anderen, met vaak een te hoge BMI? Nee, die voelen niet dat de actie op hen is gericht.”

Organiseer haalbare acties

Toch is er een manier om deze doelgroep meer te laten bewegen. “Hoe haalbaarder de acties, hoe meer kans op succes bij deze doelgroep. Stap voor stap. Zo raad ik bijvoorbeeld elk bedrijf aan om met pijlen de weg naar de trap aan te geven. Mensen zijn geneigd om pijlen te volgen.”


Kleine tips voor meer beweging op het werk

  1. Neem de trap in plaats van de lift.
  2. Wandel terwijl je telefoneert.
  3. Stap naar je collega voor een persoonlijk gesprek, in plaats van bellen of mailen.
  4. Zet de printer en het kopieerapparaat op een afstand van je bureau.
  5. Wandel of fiets tijdens de lunchpauzes.
  6. Haal zelf je drankje of stap samen naar de koffiehoek.
  7. Wandel, fiets of loop enkele keren per week naar het werk.
  8. Maak een deel van je traject actief. Stap bijvoorbeeld een halte vroeger van de bus.
  9. Zet je wagen verder weg op de parking.
  10. Als werkgever kan je deze tips ondersteunen door je infrastructuur aan te passen. Zo doen douches en een goede fietsenparking soms wonderen.