A-town, een smeltkroes van mode, cultuur en business

door
Stefan
Leestijd 2 min.

Zowel binnen als buiten onze landsgrenzen staat Antwerpen bekend als dé modestad van het land. Wie A-town echter een beetje kent, weet dat de stad nog veel meer in z'n mars heeft dan enkel mode. “Het is een smeltkroes van creatief talent en interessante bedrijven”, getuigt Contrair-oprichter Yves Massignani aan Metro.

De pop-up Contrair werd opgericht door Yves Massignani en Thomas Van Praag en is een verzamelplaats voor creatief talent vanuit heel België. Zo is er een feestruimte, maar worden er ook exposities, workshops en zelfs brainstormsessies voor bedrijven georganiseerd.

Talent op overschot

“Met dank aan de verschillende kunst- en mode-academies en de balletschool is Antwerpen een stad met veel mogelijkheden. Het barst hier van de creatievelingen met een ondernemende geest. Dat maakt het gemakkelijker om nieuwe initiatieven uit de grond te stampen: er is ruimte voor inventieve pop-ups als Contrair”, vertelt Massignani enthousiast.

Kansen

Als jonge ondernemer met een hart voor cultuur voelt hij zich in Antwerpen als een vis in het water. “Na de werkuren trek ik graag de stad in. Antwerpen barst van de goede restaurants, bars en originele clubs, voor zowel het mainstream als het alternatieve publiek. Als ik rond me kijk heb ik ook de indruk dat mensen vanuit heel Vlaanderen samenkomen in Antwerpen omdat ze hier hun kans willen grijpen.”

Ondernemersmentaliteit

Voor het inrichten van zijn pop-up sloeg Massignani dan ook de handen in elkaar met enkele collega-ondernemers. Zo werd hij bij de ontwikkeling van het concept van Contrair bijgestaan door het jonge consultancybedrijf Eventsure, maar ook door een meubelontwerper voor het in elkaar knutselen van de bar en een kunstenaar om de lichtinstallatie op punt te stellen.

En ook vanuit de stad zelf kreeg hij een duwtje in de rug. “Zonder de medewerking van AG Vespa, een vastgoedbeheerder van de stad Antwerpen, had deze pop-up wellicht nooit het daglicht gezien. AG Vespa koopt leegstaande panden op en verkoopt of verhuurt die vervolgens. Wij huren dit gebouw aan een heel gunstig tarief”, besluit hij.

De veelgehoorde uitspraak ‘Antwerpen is 't stad, de rest is parking', mag dan misschien niet geheel kloppen, als thuishaven voor bedrijven heeft de plaats alleszins een hoop troeven in de hand. Lees in deze start meer over ondernemen in Antwerpen.

Komende vrijdag komen de heren van Vuurwerk naar Contrair voor hun enige Vlaamse zaalshow van het voorjaar.