Sp.a wil dat Van Overtveldt fiscale shopping van grootbanken onderzoekt

Sp.a wil dat Van Overtveldt fiscale shopping van grootbanken onderzoekt

Sp.a vindt dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een onderzoek instelt naar de fiscale handel en wandel van de banken die in ons land actief zijn en die opduiken in het nieuwe rapport van Oxfam en Fair Finance Guide. Uit dat rapport blijkt immers dat de grootste Europese banken – waaronder BNP Paribas en ING – een kwart van hun winst geboekt hebben in belastingparadijzen. “Europa moet dringend fiscale shopping tussen Europese lidstaten aanpakken. Multinationals betalen nauwelijks belastingen”, hekelt sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven, verwijzend naar de 25 miljard euro die de twintig grootste Europese banken in 2015 registreerden in belastingparadijzen.

Voor Vanvelthoven kunnen de cijfers wijzen op “winstverschuivingen en agressieve belastingontwijking”. Hij vindt dan ook dat minister van Financiën Van Overtveldt een onderzoek moet instellen “om na te gaan of de betrokken banken in ons land niet te weinig van hun winsten hebben aangegeven”.

Van Overtveldt zelf reageerde eerder al kort op het rapport. Hij ziet het als een bijkomend argument voor een hervorming van de vennootschapsbelasting, iets wat al maanden geblokkeerd zit binnen de federale regering.

bron: Belga