Rechtbank in Moskou veroordeelt oppositiepoliticus Alexej Navalny tot 15 dagen en boete

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is vandaag door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot 15 dagen cel en het betalen van een geldboete van 20.000 roebel (320 euro), omdat hij de Russen had opgeroepen om te demonstreren tegen overheidscorruptie en omdat hij zich verzette bij zijn arrestatie. Dat besliste rechter Alessja Orechova vandaag, zo melden verschillende Russische persagentschappen. Het protest in het centrum van de hoofdstad zorgde gisteren voor verkeershinder en verstoorde de openbare orde. Na een oproep van Navalny waren in heel het land tienduizenden mensen de straat opgegaan. Het ging om een van de grootste demonstraties tegen de regering in jaren.

Het Kremlin vond die protesten echter illegaal, omdat er geen toestemming was gegeven. Volgens de mensrechtenorganisatie OVD Info werden alleen al in Moskou meer dan 1.000 demonstranten opgepakt, onder wie heel wat minderjarigen. De politie had het over 600 arrestaties. Ook in andere steden waren er tientallen arrestaties, die internationaal scherp gehekeld werden.

"Wat we zondag op vele plaatsen hebben gezien en misschien meer in Moskou dan elders, was een geval van provocatie en bedrog", verklaarde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vandaag. "Omdat de enkeling die had gezegd dat deze manifestatie legaal was en niet in strijd met de wet, pertinent gelogen heeft", zei hij, doelend op Navalny. "Overigens heeft de politie zich absoluut correct, erg professioneel en legaal gedragen", zei Peskov.

Het Kremlin analyseert de omvang van het protest op nuchtere wijze, aldus de woordvoerder. "Die zullen overschat noch onderschat worden. Er zijn krachten in dit land, die geëngageerde burgers tot illegale niet toegelaten demonstraties aansporen", waarschuwde hij.

De 40-jarige Navalny is bekend om zijn anticorruptiecampagnes, waarmee hij zich richt tot de top van het Kremlin. Vier jaar geleden kwam hij op bij de burgemeesterverkiezingen in Moskou en werd daarbij verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen. Volgens tegenstanders ging het om een politiek gemotiveerd proces.

Bron: Belga