Peeters wil meer rechtszekerheid voor wie af en toe "deelt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zoekt manieren om kleinschalige projecten in de deeleconomie meer rechtszekerheid te bieden. Hij vraagt daarvoor onder meer advies aan koepelorganisaties Assuralia en Febelfin, Test-Aankoop en de Nationale Arbeidsraad. De deeleconomie raakt steeds meer in zwang, met mensen die af en toe auto's, werktuigen of diensten uitwisselen - vaak online. Vorig jaar werd een specifiek fiscaal regime ingevoerd, maar rond verzekeringen en arbeidswetgeving zijn er nog heel wat grijze zones.

"Neem nu een groep kennissen die samen een auto willen gebruiken", verduidelijkt Peeters. "De verzekering voor die auto moet nu op naam van één iemand staan. De premie wordt bepaald op basis van het schadeverleden van die ene persoon. Ongevallen van de delers worden toegevoegd aan het schadeverleden van die persoon. De auto zelf wordt dan wel gedeeld, het risico en de aansprakelijkheid niet."

Peeters wil de wet dan ook aanpassen waar nodig, maar vraagt daarvoor eerst advies aan een hele reeks organisaties en overheidsdiensten. Zij krijgen vragen rond verzekeringen en andere mogelijke risico's in de deeleconomie, net als vragen naar mogelijke buitenlandse voorbeelden.

Doel is meer rechtszekerheid te bieden aan wie op kleine schaal deelt, maar tegelijk vermijden dat de consument minder bescherming zou genieten of de arbeidswetgeving zou worden uitgehold. Peeters ziet immers een belangrijk onderscheid tussen kleinschalige initiatieven om wat geld of het milieu te sparen en grote spelers die focussen op winst.

bron: Belga