Nieuwe kenmerken ziekenwagens en personeel moeten dringende hulp beter herkenbaar maken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ziekenwagens en personeel voor dringende medische hulp en niet-dringend liggend vervoer krijgen nieuwe uiterlijke kenmerken. De verschillende ministers van ons land die voor Volksgezondheid bevoegd zijn, hebben daarover een protocolakkoord gesloten. De uniforme kenmerken moeten ervoor zorgen dat veiligheidsdiensten in noodsituaties snel kunnen uitmaken of de personen of ziekenwagens op het terrein bevoegd zijn om op te treden voor dringende geneeskundige hulpverlening (DGH). Het protocolakkoord op de interministeriële conferentie kadert in de antiterreurmaatregelen van de federale regering. Na de aanslagen van november 2015 in Parijs volgde een analyse van de hulpdiensten in ons land. De herkenbaarheid van de ziekenwagens en het personeel kwam daarbij als belangrijk aandachtspunt naar voren. In het akkoord leggen federaal minister Maggie De Block en haar acht collega's uit de deelentiteiten een reeks uiterlijke kenmerken vast.

Zo krijgen ziekenwagens voor DGH en voor niet-dringend liggend ziekenvervoer een specifieke bestickering. Die zal verschillen qua grootte, kleur en plaats op het voertuig. De basiskleur voor DGH is geel, die voor niet-dringend liggend ziekenvervoer is wit. Elk voertuig krijgt een eigen identificatienummer.

Enkel wanneer het gaat om dringende hulp mogen de ziekenwagens uitgerust zijn met blauwe zwaailichten en sirenes. Voor de voertuigen voor niet-dringend vervoer komt er een tussencategorie, die soms dringende opdrachten uitvoeren. Zij mogen zwaailichten en sirenes hebben, maar mogen die enkel in dringende gevallen gebruiken.

De kleuren van de interventiekledij zijn geel en enamel blauw. De kleuren van de "Star of Life" (de bekende zesbenige ster) op de kledij van de medische urgentiediensten wordt eveneens vastgelegd: groen voor verpleegkundigen, rood voor artsen, zilver voor ambulanciers en blauw voor hulpverleners-ambulanciers.

De federale regering staat in voor de uitrol van de kenmerken voor de dringende medische hulp. Dat moet ergens begin volgend jaar rond zijn. De deelstaten hebben dan weer tot vijf jaar na de wijziging van de wettelijke teksten de tijd om de niet-dringende medische hulp aan te passen.

bron: Belga