Wie krijgt Oranje weer op de rails?

Danny Blind is na de nederlaag tegen Bulgarije niet langer bondscoach van Oranj
AFP / R. van Lonkhuijsen

Na het ontslag van Danny Blind moet Oranje op zoek naar een nieuwe bondscoach. De naam van Frank de Boer circuleert, al komt ook Louis van Gaal in beeld.

Na de pijnlijke 2-0 nederlaag van afgelopen zaterdag in Bulgarije bengelt Nederland op de rand van de uitschakeling in de WK-kwalificaties. Onze noorderburen dreigen zo voor de tweede keer op rij een groot tornooi te missen, wat de KNVB ertoe aanzette om Blind een dag later te bedanken voor bewezen diensten.

Het moeilijkste vraagstuk moet echter nog opgelost worden: wie gaat hem vervangen? Gezien de povere resultaten van de voorbije jaren staat de nieuwe bondscoach voor een loodzware klus, wat mogelijke kandidaten zou kunnen afschrikken.

Hans van Breukelen is als technisch directeur de man die de zoektocht moet leiden, maar dat belooft dus geen gemakkelijk karwei te worden. Van de nieuwe generatie Nederlandse toptrainers is eigenlijk alleen Frank de Boer onmiddellijk beschikbaar, al vinden veel waarnemers dat Ronald Koeman de geknipte man voor de job is.

Sinds de huidige trainer van Everton in 2014 naast de functie van bondscoach greep, is zijn verstandhouding met de KNVB wel flink bekoeld.

Een andere optie is good old Louis van Gaal. Hij stond al twee keer aan het hoofd van het Nederlands Elftal en leidde Oranje in 2014 naar de halve finales op het WK. Vooral de fans zouden hem maar al te graag terughalen. «Hij is gewoon de beste coach die er rondloopt», vinden ze bij de officiële Supportersclub Oranje. «Wij zouden het fantastisch vinden als hij het wil doen.»

Hoewel ze bij de KNVB de voorkeur geven aan een Nederlander, behoort ook een buitenlander tot de mogelijkheden. «We sluiten niets uit», zegt directeur betaald voetbal Jean-Paul Decoussaux. Naast de Duitser Jurgen Klinsmann zou in dat geval ook Michel Preud’homme een optie zijn.