Canadees mag zijn achternaam niet op nummerplaat zetten

Canadees mag zijn achternaam niet op nummerplaat zetten
Foto Pixabay

Al drie generaties lang rijdt de familie Grabher rond met een gepersonaliseerde nummerplaat waarop hun achternaam staat. Maar een Canadese provincie maakt daar nu een einde aan. 

Lorne Grabher stond ervan te kijken toen hij een brief van de Canadese provincie Nova Scotia kreeg. Die maakte hem duidelijk dat hij zijn gepersonaliseerde nummerplaat moest afstaan. Nochtans rijdt zijn familie al sinds 1991 rond met de achternaam achteraan de wagen.

Volgens CBC heeft de overheid in december een klacht gekregen van een vrouw die aanstoot nam aan de plaat. Ze dacht dat er “grab her” (grijp ze) geschreven stond, een verwijzing naar de vrouwonvriendelijke oproep van Donald Trump. Tijdens zijn verkiezingscampagne doken er beelden op waarop hij zei dat hij “vrouwen gewoon bij de pussy grijpt”.

“Er is geen manier om aan te duiden dat er een achternaam op de plaat staat. Het departement is van oordeel dat het in iedereens voordeel is als we de plaat uit de omloop halen”, redeneert het departement voor Motorvoertuigen.

Grabher is het daar niet mee eens. “Trump is een compleet ander persoon. Hij is een onnozelaar. Hij geeft geen haar om iemand en ik wil niet met hem vergeleken worden”, verdedigt de Canadees zich. “Moet ik mijn naam nu ook uit het telefoonboek schrappen, omdat iemand er aanstoot aan neemt?”

De man vat de zaak heel persoonlijk op. Niet enkel voor zichzelf, maar ook voor zijn kinderen en kleinkinderen. Zijn zoon, die in de provincie Alberta woont, heeft bovendien dezelfde nummerplaat.