Voetbalclub Galatasaray slaat twee voormalige iconen in de ban

De voormalige Turkse topvoetballer Hakan Sükür en ex-international Arif Erdem hebben geen lidkaart meer van Galatasaray. Dat heeft de Turkse voetbalclub zondag aangekondigd. De twee, die hun hoogdagen beleefden bij Galatasaray, worden verdacht van banden met de invloedrijke prediker Fethullah Gülen, die door het regime van president Recep Tayyip Erdogan ervan wordt beschuldigd achter de couppoging van medio 2016 in Turkije te zitten. Op de jaarlijkse algemene vergadering van Galatasaray hadden de leden zich zaterdag nochtans uitgesproken tegen een uitsluiting van de twee voormalige iconen, maar de leiding van de voetbalploeg zwichtte zondag voor de woedende reactie van de autoriteiten. Met name de minister van Sport had gezegd dat de leiding “onverwijld de fout moest rechtzetten.” Vervolgens werd volgens de krant Hürriyet gezwaaid met de statuten die de uitsluiting voorzien van een lid van Galatasaray als die zijn lidgeld niet heeft betaald. Dat was het geval bij Sükür en Erdem.
Gülen, die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, heeft altijd ontkend achter de mislukte coup te zitten. De Turkse regering ontketende daarna een ware heksenjacht op zogenaamde “gülenisten”, in alle lagen van de samenleving.
Sükür, ook wel de “stier van de Bosporus” genoemd, speelde het merendeel van zijn carrière bij Galatasaray, waarmee hij in 2000 de UEFA-cup won. Bij de nationale ploeg scoorde de spits 51 doelpunten in de 112 wedstrijden waarvoor hij geselecteerd was. Hij scoorde ook het snelste doelpunt in de geschiedenis van het WK voetbal, in 2002, tijdens de wedstrijd om de derde plaats tegen Zuid-Korea, na nauwelijks elf seconden.
Na een mooie carrière ging Sükür in de politiek en werd in 2011 als parlementslid verkozen voor de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van Erdogan. Toen die laatste echter een offensief lanceerde tegen Gülen, zijn voormalige bondgenoot, nam de voetballer in 2013 ontslag uit de AKP. De 45-jarige Sükür woont nu in ballingschap in de VS.
Erdem, ook al 45 jaar, was 66 keer Turks international en speelde van 1991 tot 2005 voor Galatasaray, met uitzondering van één seizoen bij het Spaanse Real Sociedad.

Bron: Belga