Verkiezingen Bulgarije – Conservatieven van ex-premier Borisov liggen op kop

In Bulgarije is de pro-Westerse conservatieve partij GERB van voormalig premier Boyko Borisov zondag als sterkste partij uit de parlementsverkiezingen gekomen. Dat blijkt uit de eerste prognoses. De partij haalde 32,5 procent van de stemmen en doet het daarmee beter dan de socialistische, Russisch-gezinde BSP, die uitkomt op 28 procent. Het is nog onduidelijk of de voormalige coalitiepartner van GERB, het pro-Westerse Hervormingsblok, de drempel van 4 procent haalt om in het parlement te geraken. Drie andere kleinere partijen zouden wel hun intrede doen in het Bulgaarse parlement.
Het waren de derde parlementsverkiezingen in vier jaar in de armste EU-lidstaat. De stembusgang was nodig na het aftreden van de centrumrechtse regering van premier Borisov in november 2016. Borisov trok die conclusie nadat de kandidate van GERB voor de presidentsverkiezingen het had laten afweten.
Na de verkiezingen van zondag komt er geen ommezwaai. De Bulgaren krijgen wellicht opnieuw een versnipperd parlement. Een mogelijke maar problematische coalitiepartner van GERB is de nationalistische alliantie Verenigde Patriotten. Die alliantie heeft Borisovs centrumrechtse regering gesteund, zonder rechtstreeks betrokken te zijn. Bij de presidentsverkiezingen schaarde de meerderheid van de aanhangers van de Verenigde Patriotten zich echter achter de Russisch-gezinde kandidaat van de socialisten, voormalig generaal Rumen Radev.

bron: Belga