Onderhandelingen rond regeringsvorming zijn begonnen in Marokko

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Marokko zijn, na een blokkade van meer dan vijf maanden, de onderhandelingen begonnen rond de samenstelling van de volgende regering. Dat heeft premier Saad-Eddine El Othmani zaterdagavond gemeld. Er zal nu normaal gezien snel een nieuwe regering gevormd worden, die zal bestaan uit zes partijen, aldus de premier. De nummer twee van de islamistische Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), die in oktober de verkiezingen won, werd eerder deze maand aangeduid als premier door koning Mohammed VI, nadat die premier Abdelilah Benkirane uit zijn ambt onthief om de politieke impasse te doorbreken.

El Othmani begon meteen aan de onderhandelingen tussen de belangrijkste politieke partijen in het parlement. De nieuwe meerderheid zal bestaan uit de PJD, haar bondgenoot Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS, communistisch), de liberale Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), de Volksbeweging (MP), de Grondwettelijke Unie (UC) en de Socialistische Unie van Volksbewegingen (USFP), aldus de nieuwe premier.

"Vanaf zondag zal een coalitie gevormd worden die zich moet buigen over de aanduiding van ministers en het uitwerken van een regeringsprogramma', aldus El Othmani.

De premier is er uiteindelijk mee akkoord gegaan om de USFP toe te laten in zijn regering. Dat was een eis van de leider van de RNI en de voornaamste reden van de politieke blokkade. Benkirane heeft zich steeds verzet tegen de toetreding van de partij in de regering.

De nieuwe coalitie zal 240 afgevaardigden tellen in het 395 zetels tellende parlement. De PJD alleen beschikt over 125 zetels.

Bron: Belga