Jazzmozaïek Award 2017 voor bassist Nicolas Thys

De Belgische bassist Nicolas Thys is zondag tijdens Leuven Jazz uitgeroepen tot laureaat van de Jazzmozaïek Award, een prijs die het gelijknamige tijdschrift jaarlijks uitreikt aan een Belgische jazzmuzikant. De drie toetsingscriteria om in aanmerking te komen voor deze prijs zijn verbreding, verjonging en vernieuwing. Nicolas Thys (49) bespeelt zowel de elektrische bas als contrabas, trad in het verleden op met grootheden zoals Toots Thielemans, Lee Kontz en Benny Bailey en is te horen op plaatopnames van bijvoorbeeld Kris Defoort, Bill Carrothers en Walter Lang. Hij is momenteel betrokken in verschillende muzikale projecten zoals TaxiWars (met onder meer Tom Barman), James & Black, Kris Defoort ‘poet society’ project, TNN (met Nathalie Loriers en Tineke Postma), FREE THREE (met Serge Lazarevitch en Teun Verbruggen).
De vorige laureaten van de award zijn Frank Vanganée (2011), Kris Defoort (2012), Teun Verbruggen (2013), Bert Joris (2014), Bart Maris (2015) en saxofonist Robin Verheyen. Net als Thys is ook Verheyen lid van de TaxiWars. Aan de prijs is een geldsom verbonden waarmee de winnaar een jaar later tijdens Leuven Jazz een nieuw project moet voorstellen.
Verheyen trad tijdens Leuven Jazz, dat zondagavond afsluit, op samen met pianist Bram De Looze met wie hij samenwerkt aan een album.

bron: Belga