Dodentol overstromingen Peru stijgt naar 90

door
Belga
Leestijd 1 min.

De dodentol van de zware overstromingen in Peru is gestegen tot minstens 90. Dat meldt nationale rampenagentschap COEN zaterdag. Het gaat om de zwaarste overstromingen in decennia in het land. Een twintigtal mensen is nog vermist, terwijl ongeveer 350 anderen gewond zijn geraakt, aldus minister van Defensie Jorge Nieto. Ongeveer 29.000 woningen werden vernield of zijn onbewoonbaar, zowat 164.000 andere huizen zijn beschadigd door het water. In totaal zijn zowat 742.000 mensen getroffen door het noodweer. Velen van hen moesten hun huizen verlaten.

De regio heeft al te kampen met extreme weersomstandigheden sinds het begin van het jaar. In buurland Chili woedden eerder dit jaar de zwaarste bosbranden in zijn geschiedenis door de extreme droogte. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en werd een gebied van meer dan 500.000 hectare platgebrand.

Volgens wetenschappers is het noodweer het gevolg van het natuurfenomeen El Niño. Daardoor is het water in de oceaan ongeveer 5 graden warmer dan normaal, wat leidt tot hevige regen in de Andes.

De hevige regenval is gelijkaardig aan of nog erger dan die van de dramatische El Niño van 1998, toen 500 mensen omkwamen. In de winter van 1982-1983 kwamen door het weerfenomeen zelfs 9.000 mensen om het leven, voornamelijk door epidemieën. Het bbp van het land daalde toen met 11,6 procent.

bron: Belga