Chinese favoriet Carrie Lam verkozen tot nieuwe leider van Hongkong

door
Belga
Leestijd 2 min.

Carrie Lam is zondag verkozen tot de nieuwe leider in Hongkong. Ze vervangt de uiterst onpopulaire Leung Chung-hang. De verkiezing is zeer controversieel, aangezien de Chief Executive wordt verkozen door een commissie van 1.200 leden uit de elite van de stad. Voor het gebouw waar de stemming plaatsvond, verzamelden zich zondag een 200-tal manifestanten.

Carrie Lam is de vroegere nummer twee in Hongkong en de favoriete kandidaat van China. Ze kreeg 772 stemmen achter zich. Lam wordt gezien als een zeer autocratische leider, die de belangen van China belangrijker vindt dan het welzijn van de inwoners van Hongkong. Haar overwinning wordt gezien als een stap naar meer integratie met China, wat kan leiden tot meer impasse en conflicten in de stad.

Volgens peilingen steunden de meeste Hongkongers Lams rivaal, de vroegere minister van Financiën John Tsang, die wordt beschouwd als de grote "eenmaker" van de stad.

Bovendien staat het electoraal systeem van Hongkong al langer onder vuur. Tegenstanders vinden dat het systeem geen representatie is van de mening van de 7,3 miljoen inwoners, en beschuldigen de leden van de verkiezingscommissie ervan hun financiële belangen en die van China belangrijker te vinden dan die van het volk van Hongkong.

Eind 2016 sleepten drie anti-Chinese activisten nog een zetel in de wacht bij de parlementsverkiezingen in Hongkong, waaronder het boegbeeld van de massale protesten van 2014 voor meer democratie en minder beïnvloeding door China.

Hongkong werd in 1997 door Groot-Brittannië overgedragen aan China, maar heeft wel een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem.

bron: Belga