Benzineschaarste in olierijkste land ter wereld

door
Belga
Leestijd 1 min.

Lange rijen voor supermarkten, bakkerijen en apotheken waren al dagelijkse kost in Venezuela, maar de laatste tijd staan er ook wachtrijen aan tankstations. Dat is op zijn zachtst gezegd opvallend, want Venezuela heeft een van de grootste oliereserves ter wereld. Sommige tankstations zijn gesloten. Volgens staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela is de schaarste het gevolg van vertragingen in de transporten, maar de oppositie in het socialistische land zegt dat het bedrijf de dure import van brandstof moest terugschroeven om zijn buitenlandse schulden te kunnen afbetalen.

Nergens in de wereld is benzine zo goedkoop als in Venezuela. Het land heeft immers immense voorraden olie. Probleem is dat de raffinaderijen niet goed draaien, waardoor grote hoeveelheden benzine geïmporteerd moeten worden. Door de hoge inflatie in het land, wordt het alsmaar lastiger om dat te betalen.

Nadat een lokale krant over de schaarste had bericht, doken in verschillende buurten van de hoofdstad Caracas trucks op om stations te bevoorraden. Toch zouden dit weekend nog 90 van de 290 pompstations in de regio van Caracas zonder benzine zitten. En ook in andere deelstaten is er schaarste.

Volgens de nieuwssite El Nacional worden op sommige plaatsen woekerprijzen van 5.000 Venezolaanse bolivar gevraagd voor een volle tank. Omgerekend is dat maar 1,5 euro, maar dat is ruim twee keer zoveel als de normale prijs. Het minimumloon ligt in Venezuela rond 40.000 bolivar.

Bron: Belga