Belgische Coalitie tegen Kernwapens protesteert bij regeringspartijen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens (Vrede vzw, Pax Christi Vlaanderen, LEF, CNAPD en Agir pour la Paix) voert maandag symbolisch actie aan de hoofdkwartieren van de meerderheidspartijen MR, Open Vld, N-VA en CD&V. Onder het geluid van tikkende klokken worden wekkers uitgedeeld, 'kernwapens Time to go!'. Aanleiding voor de protestactie is de start van de VN-onderhandelingen over een kernwapenverbod, dat de productie, bezit en gebruik van kernwapens zal verbieden. De actievoerders vinden het ongehoord dat de Belgische regering die onderhandelingen zal boycotten. "Kernwapens zijn een technologie van de jaren '40 en vormen geen antwoord op de echte veiligheidsuitdagingen van de 21e eeuw: klimaatsverandering, vluchtelingencrisis, terrorisme, cyberoorlogen", zegt Peter Teirlinck van vzw Vrede. "De toenemende internationale spanningen tussen kernwapenstaten en de huidige modernisering van de kernwapenarsenalen vergroten bovendien enkel het gevaar van een bewuste of accidentele kernexplosie met desastreuze humanitaire gevolgen."

Kernwapens vormen het enige massavernietigingswapen dat nog niet internationaal verboden werd, anders dan biologische en chemische wapens, aldus vzw Vrede.

"Maar terwijl België in het verleden bij de koplopers hoorde om massavernietigingswapens te vernietigen, staat het nu voluit op de rem. België gaat de VN-onderhandelingen actief boycotten en schaart zich zo aan de zijde van de regering Trump. Dat is een onbegrijpelijke en onverantwoorde houding. Het Belgische regeerakkoord stelt te "ijveren voor internationale initiatieven met het oog op een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of een buitensporig effect op burgers" en België heeft als lid van het Non-Proliferatieverdrag de plicht om te goeder trouw te onderhandelen over totale kernontwapening. De regering zette intussen wel het licht op groen om de F16's te vervangen door nieuwe gevechtsvliegtuigen die een nucleaire capaciteit moeten hebben, om de kernbommen die in Kleine Brogel opgeslagen worden af te leveren in geval van oorlog."

bron: Belga